In memoriam Vasile Ghenadi

S-a stins din viață Profesor universitar
Vasile GHENADI

Untitled(28 februarie 1931 16 iulie 2016)

Trecerea în neființă a unuia dintre promotorii învățământului în domeniul educației fizice și sportului, cu rezultate notabile pe plan național și internațional, constituie o pierdere imensă pentru comunitatea academică a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.



A urmat studiile primare la fosta Școală de Băieţi Nr. 2 (în prezent, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Bacău), în perioada 1937-1941. A continuat cursurile gimnaziale la Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Timişoara, între anii 1941 și 1945, și a fost absolvent al actualului Colegiu Naţional „Ferdinand I” din Bacău, promoția 1949. Ulterior, și-a desăvârșit parcursul educațional la Institutul de Cultură Fizică şi Sport din Bucureşti (1949-1953).



Și-a început cariera ca profesor de educaţie fizică şi sport, a fost inspector şcolar şi director al Școlii Sportive, a urcat treptele în ierarhia universitară ca lector, conferenţiar şi profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. De asemenea, s-a implicat în activitatea administrativă, în calitate de şef de catedră şi de secretar ştiinţific. A fost membru în Senatul Universității și a contribuit, ca membru fondator, la introducerea programelor de studii Educaţie fizică şi sportivă (1964) şi Kinetoterapie și motricitate specială (1992).



Între anii 1983-1990, a antrenat echipa de volei fete a Clubului Sportiv Școlar Bacău, care a câștigat patru titluri de campioană naţională la categoria juniori, dar şi echipa de volei feminin a Clubului „Știinţa” Bacău, divizia B+A1. În perioada în care a fost consilier tehnic la Clubul Sportiv „Știinţa” A1, echipa a reușit să fie de trei ori campioană naţională şi să obțină de două ori Cupa României.



A fost desemnat membru de onoare de către Consiliul Știinţei Sportului din România, Senatul Universităţii „Vasile Alecsandri” şi Comunitatea Academică a Universităţii „George Bacovia” din Bacău și a primit Diploma de onoare din partea Comisiei Europene de Volei. Consiliul Municipal al orașului Bacău i-a decernat titlul de Cetăţean de onoare şi i s-au conferit titlurile de profesor universitar emerit şi de antrenor emerit.



Activitatea sa științifică s-a concretizat în publicarea unor lucrări științifice de referință (cursuri universitare, articole și studii, monografii), însă au rămas netipărite cercetări în domeniul structurilor ierarhizate.



Prin plecarea neașteptată dintre noi a Domnului Profesor Vasile GHENADI, învățământul universitar și sportul băcăuan și naţional pierd un specialist de marcă, un dascăl dedicat, un mentor iscusit și un deschizător de drumuri inovator, care a tins întotdeauna spre profesionalism și performanță și care va rămâne în memoria noastră ca un coleg exigent, dar integru, un familist iubitor, o persoană altruistă, onestă și plină de delicatețe.



Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

pozUniversitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal, respectiv imaginea prin mijloace automatizate. Accesați declarația privind prelucrarea datelor cu caracter personal