In memoriam Radu Beligan

In memoriam Radu Beligan
Doctor honoris causa al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău înscrie în biografia sa acordarea, în anul 2006, a distincţiei de Doctor honoris causa unei personalităţi româneşti de mare anvergură: Radu Beligan. Decernarea titlului s-a făcut pe 27 octombrie 2006, cu ocazia activităţilor dedicate sărbătoririi a 45 de ani de la înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 Ani (din 1990, Universitatea din Bacău). Studenţii, cadrele didactice, publicul aflat în sală au luat parte la un spectacol al emoţiei autentice, al erudiţiei şi al devotamentului pentru o cauză culturală.

 

Profund emoţionat de acest moment festiv, maestrul Radu Beligan a mărturisit că este cuprins de „un fior metafizic”. Din discursul rostit cu acest prilej, reluăm câteva afirmaţii care pot deveni jaloane în (auto)modelarea personalităţii umane: „Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită”; „Avea dreptate Pablo Picasso când spunea că îţi trebuie mult timp ca să devii tânăr”; „Nu m-a părăsit niciodată starea de elev”; „Am avut mereu un ochi spre modernitate şi unul spre tradiţie”; „Iubirea este secretul biblic al longevităţii mele. Iubiţi ce vreţi, dar iubiţi!”. A aplaudat, împreună cu Florin Piersic, imnul Universităţii lansat în acelaşi context aniversar şi a încheiat afirmând: „Vă mulţumesc pentru ceasul de glorie cu care dulce m-aţi împovărat”.

Plecarea dintre noi a actorului, regizorului, profesorului şi eseistului Radu Beligan ne determină să reevaluăm acel moment şi să-l considerăm un izvor perpetuu de dragoste pentru bine, adevăr şi frumos.

pozUniversitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal, respectiv imaginea prin mijloace automatizate. Accesați declarația privind prelucrarea datelor cu caracter personal