Simpozionul Naţional de Estetică

Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău organizează cea de-a XXIII-a ediție a Simpozionul Naţional de Estetică, în perioada 17 - 19 octombrie 2018, sub genericul Timp și ficțiune. În ediția din acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, Centrul de Cultură „George Apostu” va marca, încă o dată, legăturile culturale, artistice, istorice și literare dintre cele mai importante regiuni ale României, prin ample manifestări ce vor contribui la conștientizarea eforturilor, sacrificiilor și talentului pus la temelia construcției naționale, cu participarea unor cunoscuți și apreciați academicieni, universitari, scriitori, actori și artiști plastici, din țară și din Republica Moldova.

Deschiderea Simpozionului Naţional de Estetică va avea loc miercuri, 17 octombrie 2018, ora 17.00, la sediul Centrului de Cultură „George Apostu” cu expoziția artistului plastic Tudor Zbârnea -„Dispersie Temporală”, ce va fi prezentată de Maria Bilașevschi și Petru Bejan. Evenimentul este însoțit de lansarea albumului de artă Tudor Zbârnea, editat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău.

Vineri, 19 octombrie, ora 10.30, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău în cadrul Conferinței Naționale de Estetică, cu titlul Timp și ficțiune, vor susține alocuțiuni acad. Alexandru Boboc și actorul Dorel Vișan, iar în cadrul spectacolului cărții va avea loc prezentarea volumelor „Genurile biograficului” și „Ficțiunea jurnalului intim” de acad. Eugen Simion ce vor fi prezentate de conf. univ. dr. Ioan Cristescu, conf. univ. dr. Nicoleta Popa Blanariu.

În aceeași zi, de la ora 18.00 la Teatrul Municipal „Bacovia”, va avea loc lansarea albumului omagial „Dorel Vișan. Cântecul trecerii”, urmată de ceremonia de decernare a Marelui Premiu „George Apostu”, actorului Dorel Vișan. Momentul va fi marcat de laudatio pentru personalitatea premiată, rostită de către prof.dr. Gheorghe Iorga și regizorul Alexa Visarion.

Cu acest prilej, Dorel Vișan va susține spectacolul „Vai, epoca mea!” iar artistul Alexandru Tomescu va concerta la celebra sa vioară Stradivarius Elder Voicu, alături de  care, a scris povestea unor concerte și turnee memorabile în ultimii ani.

Dorel Vişan (n. 1937) este actor, profesor şi poet. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale, fiind unul dintre cei mai importanţi actori de film din România și unul dintre puținii, care au ajuns la o solidă reputație europeană.

La evenimentele ce compun întregul program cultural sunt invitaţi să participe oameni de cultură, oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari, directori de instituţii, oficialități din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

invitatie sne 2018

pozUniversitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal, respectiv imaginea prin mijloace automatizate. Accesați declarația privind prelucrarea datelor cu caracter personal