Matematicienii, la o jumătate de secol

Promoția 1973 a Facultăţii de Matematică-Fizică, specializarea Matematică, a Institutului Pedagogic din Bacău şi-a dat întâlnire mai întâi în Corpul B al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, mai precis în sala unde şi-a avut sediul Rectoratul, prilej de a¬-i vedea cu ochii minţii pe primii rectori: Gheorghe Hasan, Mihai Merfea, Tiberiu Căliman. Un alt rector, Victor Blănuţă, le-a fost dascăl şi i-a însoţit în periplul lor prin spaţiile de învăţământ actuale.

La acelaşi nivel, în Amfiteatrul BI30, şi-au amintit cu nedisimulată plăcere de vizita (mijlocită de Gabriel Puiu) academicianului Gheorghe Vrănceanu, fondatorul spaţiilor neolonome, născut în satul Valea Hogii din comuna băcăuană Lipova. Conf. univ. dr. Ioan Dănilă, solicitat să le transmită câte ceva din istoria Universităţii, le-a amintit că la 29 aprilie 1876, Mihai Eminescu, revizor şcolar, a scris aici, în procesul-verbal de inspecţie, că „gramatica trebuie învăţată nu pe de rost, ci prin dese exerciţii orale şi în scris”. Apoi le-a indicat celor de faţă să substituie gramatica cu matematica. Echivalenţa e valabilă. Cei prezenţi au depus o coroană la bustul lui Vasile Alecsandri din faţa Aulei care poartă numele celui născut în Bacău la 14 iunie 1818. S-au convins de aceasta după ce au parcurs reproducerile mărturiei de mitrică plasate de o parte şi de alta a bustului. Victor Blănuţă şi Lucian Şaradici au apreciat prestaţia matematicienilor pe care i-au format, împreună cu Valeriu Popa, Costică Stan, Ioan Diaconiţa, care nu au putut participa la ceremonie. Dna prorector Cristina Cîrtiţă-Buzoianu le-a transmis salutul conducerii Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, iar împreună au pomenit numele foştilor dascăli, azi plăcute amintiri: Mihai Brescan, Ioan C. Cioban, Teodor Jacotă, Vasile Manoilă, Iulian Negură, Petrică Prejban, Gabriel Puiu, Adrian Roman, Ioan Vascan. „Cu motivații diferite, dar cu aceeași intensitate a emoției, am pătruns în templul devenirii noastre, după 50 de ani de la absolvirea Facultății de Matematică – au scris în Cartea de onoare foştii studenţi. Cincizeci de ani, care atunci păreau o eternitate, acum par puțin mai mult de o clipă. Am găsit aceeași clădire impunătoare, dar cu altele mai noi și moderne în jur. Pătrunzând în interioare, am ajuns într-un alt univers. Spațiile generoase, futurist mobilate și dotate, ne-au făcut să fim convinși că atât cadrele didactice, cât și studenții și doctoranzii își vor realiza visurile. Cu recunoștință față de foștii noștri profesori, mulțumim conducerii Universității Vasile Alecsandri din Bacău și tuturor celor implicați, pentru călduroasa primire. Vă urăm să vă bucurați de cât mai multe sărbători de cincizeci de ani de la absolvire cu studenții dumneavoastră. Felicităm colectivul universității și îi dorim și mai mult succes în viitor”.

 

pozUniversitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal, respectiv imaginea prin mijloace automatizate. Accesați declarația privind prelucrarea datelor cu caracter personal